איך נגן על ילדינו מפני אלימות מינית?
איך נגן על ילדינו מפני אלימות מינית?
בתקופה האחרונה אנו עדים להתגברות האלימות המינית כלפי נשים ונערות, אלימות שהגיעה לשיאה באונס הקבוצתי באילת בנערה בת ה- 16 .
נראה כי כיום בני הנוער רוכשים את עיקר הידע שלהם אודות מיניות מהמדיה .הם חשופים לתכנים מיניים, לעתים בוטים, עם אלימות מילולית ופיזית קשה שעלולים להשפיע ולעצב את תפיסותיהם, עמדותיהם והתנהגותם. הם גדלים כיום במציאות תקשורתית ותרבותית שבה המתירנות והשפה המינית מביאות לכך שהגבולות בין מותר לאסור מיטשטשים. חשיפה זו הינה אחד הגורמים להתנהגות מינית פוגעת ולפעילות מינית מוקדמת ולא מוגנת.
איך ניצור את התנאים להתפתחותה של התנהגות מינית בריאה אצל ילדינו?
חינוך מיני. זה מתחיל בבית.
להתנהגות ההורים כמודל יש תפקיד חשוב ביותר בעיצוב השקפותיו של הילד אודות התנהגות מינית נורמטיבית. ילדים מתבוננים מגיל צעיר מאוד בקשר הפיסי והרגשי שבין ההורים, לומדים מהם על גילויים פיזיים של משיכה ואהבה, על התנהגויות ושפה המקובלות בעיניהם ואלו שאינן מקובלות.
איך נגן על ילדינו?
לרבים מההורים קשה לשוחח על מיניות עם ילדיהם והם במבוכה. קיימו שיח פתוח ובטוח עם הילדים על כך. הוא מהווה בסיס למיניות בריאה בבית.
- רצוי שההורים יספקו לילד, החל מגיל צעיר, מידע על גוף האדם ועל מיניות באופן המותאם לגילו ורמת התפתחותו.
- שיחה עם הילדים על מיניות אינו עוסק במין במובנו הארוטי אלא במיניות כחלק מתכונה טבעית הקיימת בכל בני האדם, ובסקרנות שהיא מעוררת בקרב ילדים.
- שיחה כנה ורגישה עם הילדים בנושא מיניות מאפשרת שאילת שאלות ע"י הילדים, שיתוף ההורים בתחושותיהם ובמקרים בהם חוו מעשים שגרמו להם לתחושה לא נעימה או בלבול, ויוצרת אצלם תחושת בטחון ואמון בהם.
- יש לכם כהורים תפקיד חשוב בהגבלת החשיפה הבלתי מבוקרת של הילדים לתכנים מיניים שאינם מתאימים לגיל, בסביבתו הביתית או החברתית של הילד.
- למדו את ילדיכם שהגוף שלהם הוא ברשותם בלבד ולאף אחד/ת אין זכות לגעת בו ללא רצונם. למדו אותם לומר "לא" ותמכו בזכותם לסרב למגע שאינם מעוניינים בו.
- למדו את ילדיכם שמותר, חשוב והכרחי לגלות סודות להורים, אף במצבים בהם ילד או מבוגר אוסר עליהם לשתף בסוד הקשור לגוף שלהם.
- שימו לב שאינכם גולשים לשיחות "של מבוגרים" על מין או מיניות כשהילדים בשטח. חשיפה לתכנים פורנוגרפיים פוגעת בהתפתחות מיניות בריאה של ילדים . אל תאפשרו לאנשים, כולל קרובי משפחה, לדבר על מיניות בצורה בלתי הולמת ליד ילדיכם.זו משימה מורכבת במיוחד. היכולת של ההורים לעקוב אחרי התנהלות ילדיהם המתבגרים ולהציב להם גבולות מוגבלת. הדבר קשה ומאתגר, אך אפשרי.
ובמיוחד כשמדובר במתבגרים:
- היו בקשר עם המתבגרים וקיימו איתם שיח בריא , כדי שיוכלו להתלבט איתכם , לשאול ולשתף בדברים נעימים ופחות נעימים.
- אל תהססו להציב גבולות לילדיכם המתבגרים, גבולות מתוך כבוד והתחשבות בהם. היו ערניים. חשוב שתדעו היכן נמצאים ילדיהם ועם מי הם מבלים ולמה הם נחשפים. אמרו להם שאתם עושים זאת מתוך דאגה להם והגנה עליהם. חשוב להסביר למתבגרים על הסכנות שיש בצפייה בתכנים מיניים בלתי מבוקרים.
- ילדים בגיל ההתבגרות מחפשים להיות חלק מקבוצה, ובשל לחץ חברתי פעמים רבות הם שותקים כאשר הם יודעים על התנהגות מינית אלימה של חבריהם . עודדו את ילדיכם להיות ערניים לגילויי אלימות מינית, לשתף אתכם ואת הגורמים המתאימים, ולפעול למניעת פגיעה מינית בסביבתם. למדו אותם שזו אינה הלשנה אלא הצלה.
- עזרו להם לזהות מצבים של פגיעה וניצול גם כאשר הם אינם כרוכים באלימות נראית לעין.
- .אף שזו משימה מורכבת ומאתגרת, על ההורים להיות נוכחים בחיי ילדיהם, גם המתבגרים, להיות בתפקיד המבוגרים הדואגים, המכוונים , השומרים ומגנים על ילדיהם. זה אפשרי ומותנה ביחסים המתהווים בין ההורים לילדיהם לאורך התפתחותם. זכרו שאתם שומרי הסף של ילדיכם . הם זקוקים לכם, להגנתכם ולכלים שיסייעו להם. הצוות המקצועי של מתן מיתר לשירותכם בכל עת שתרגישו צורך.
מוקד מתן מיתר 24/7
1700-700-404
הפניות למתן מיתר חסויות ולא מועבר כל מידע לשום גורם בחברה או מחוצה לה .